Σχετικά με εμάς

Γέννημα θρέμμα του Γιώργου Ζαχαριουδάκη, το Κρι-Κρι αποτελεί τον παράδεισο των πιο ευφάνταστων θαλασσινών πιάτων και σημείο συνάντησης όσων εκτιμούν και απαιτούν την ουσία της γευστικής απόλαυσης.

Δημιουργικός, ταλαντούχος, κοσμοπολίτης: ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματά να κινείται γύρω από το πάθος του που είναι το φαγητό, να ενημερώνεται, να διδάσκει και να εμπλουτίζει τον δικό του χώρο με νέες ιδέες. Η τόλμη και η συνέπεια τον καθιστούν σήμερα πια, μετά από 32 χρόνια, έναν από τους πλέον ειδήμονες της φιλοσοφίας της μεσογειακής κουζίνας αλλά και έναν δραστήριο ιδιοκτήτη που με αμείωτο ενδιαφέρον υποδέχεται στο εστιατόριο Κρι-Κρι τον κόσμο που απαιτεί υψηλής ποιότητας φαγητό.

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης, το 1977, βρέθηκε στην Ελβετία όπου σπούδασε μάγειρας, δουλεύοντας σύντομα και ως σεφ σε σημαντικά εστιατόρια της χώρας παράλληλα με τις σπουδές του. Το 1982 τον βρήκε να δουλεύει το καλοκαίρι στο Elounda Beach της Κρήτης ενώ τον χειμώνα επέστρεφε στην Ελβετία όπου πια ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με μία εταιρεία «εργολάβων» εστιατορίων με έδρα τη Λωζάννη, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ως σήμερα. Πάνω από 100 σεφ, εξειδικευμένοι ο καθένας στην κουζίνα της χώρας του, ταξιδεύουν εκ μέρους της ελβετικής εταιρείας σε διάφορα μέρη του κόσμου για να στήσουν όπως πρέπει νέα εστιατόρια. Ο εκάστοτε εντεταλμένος σεφ θα παραμείνει στη χώρα προορισμού ως και 40 ημέρες, διαμορφώνοντας το μενού, εκτελώντας τις συνταγές και εκπαιδεύοντας του εκεί μάγειρες. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης έχει δημιουργήσει μενού μεσογειακής κουζίνας σε ουκ ολίγα μέρη απανταχού της γης: Νέα Υόρκη (19 δουλειές!), Ντουμπάι, Κεμπέκ, Key West, και Τορόντο είναι μερικές μόνον πόλεις στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί και επιστρέφει ενίοτε για διορθωτικές αλλαγές.

Το 1983 όμως ήρθε στη ζωή του το Κρι-Κρι. Στον δικό του τόπο, την υπέροχη Αγία Πελαγία του Ηρακλείου, ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης θα πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής: ένα εστιατόριο ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο με πιάτα προσεγμένα, υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων. Σύντομα, το Κρι-Κρι κατατάσσεται στα καλύτερα εστιατόρια του είδους του με τον ιδιοκτήτη να παλεύει χρόνο με τον χρόνο για ακόμη καλύτερα πιάτα και πιο ευφάνταστες, εξειδικευμένες συνταγές που θα αφήνουν στον κόσμο την καλύτερη ανάμνηση. Η κουζίνα του Κρι-Κρι εξειδικεύεται στα θαλασσινά, τα όστρακα και τα ψαρικά. Οι πρώτες ύλες είναι το Α και το Ω της φιλοσοφίας του χώρου: σε καθημερινή βάση τους καλοκαιρινούς μήνες ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης παραλαμβάνει την «ελίτ» των όστρακων από τη Βρετάνη και τη Νορμανδία, τις δύο πιο φημισμένες περιοχές της Γαλλίας για την αφρόκρεμα του είδους όπως επίσης και από την Ελλάδα. Παράλληλα, στον ελάχιστο χρόνο που ξεκλέβει μεταξύ Ηρακλείου, Ελβετίας και μακρινών προορισμών με σκοπό το «χτίσιμο» εστιατορίων μεσογειακής διατροφής, παρακολουθεί σεμινάρια στη Γαλλία για νέες μεθόδους καλλιέργειας των όστρακων και ανάπτυξης, «ασύλληπτης προόδου», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Συχνά, στο Ηράκλειο, κάτω από τη σκιά της Κνωσού, παραδίδει και ο ίδιος σεμινάρια σε σεφ από όλον τον κόσμο που θέλουν να εμπλουτίσουν τις δικές τους γνώσεις ακόμη παραπάνω στην κρητική και μεσογειακή διατροφή.

Διορατικός και δημιουργικός, έχει την πεποίθηση ότι «η μαγειρική δεν τελειώνει ποτέ. Τα πάντα εξελίσσονται ραγδαία και δεν μπορείς να ασχολείσαι με αγάπη με αυτό το επάγγελμα και να μην ενημερώνεσαι. Ακόμη και αν δεν εφαρμόζεις κάποιες νέες μεθόδους, όπως η μοριακή κουζίνα για παράδειγμα, πρέπει να ξέρεις την πρόοδό της που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η κουζίνα είναι μια κουλτούρα διαχρονική, αενάως εξελισσόμενη».

Στο Κρι-Κρι, Ελληνες και ξένοι επισκέπτες απολαμβάνουν θαλασσινά πιάτα υψηλής αισθητικής και ουσίας. Μυστικό του χώρου, τα καλά υλικά, η ησυχία και αυτοσυγκέντρωση στην κουζίνα κατά τις πρωινές ώρες και η δημιουργία αρκετών πιάτων σε δύο χρόνους: οι τελικές προσθήκες καθώς και η εκτέλεση ιδιαίτερων επιθυμιών του πελάτη γίνονται σε δεύτερη φάση, μπροστά του. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης είναι πάντα εκεί για να τον απολαμβάνει ο επισκέπτης να μαγειρεύει μπροστά του. Αν πετύχετε πάντως μεγάλη βαβούρα, μην εκπλαγείτε: μπορεί να είναι οι 16 σεφ των προέδρων της Αμερικής, της Σαουδικής Αραβίας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών που θα έχουν τιμήσει με την παρουσία τους τον «δάσκαλο» ανταλλάσσοντας μαζί του ιδέες, συνταγές και πιάτα σε ασταμάτητο ρυθμό.


Επιστροφή στην κορυφή