Αγία Πελαγία

Η Αγία Πελαγία είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στη βόρεια ακτή της Κρήτης, περίπου 22 χλμ από το Ηράκλειο.


Η Αγία Πελαγία είναι ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στη βόρεια ακτή της Κρήτης, περίπου 22 χλμ. από το Ηράκλειο. Η περιοχή έχει απίστευτη φυσική ομορφιά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Παλιά εκεί υπήρχε μια αρχαία πόλη, η οποία κατοικήθηκε γύρω στο 2000 π.Χ. Το 1200 π.Χ. η πόλη αυτή καταστράφηκε από φωτιά, ενώ ανασκαφές που έγιναν το 1979 από τον αρχαιολόγο Στ. Αλεξίου φανέρωσαν ότι επρόκειτο για την Απολλωνία.

Στην πραγματικότητα η Αγία Πελαγία αποτελείται από πολλά μικρά χωριουδάκια και υπέροχες παραλίες όπως η Κλαδισσός, η Λυγαριά, η Ψαρομούρα, το Μονοναύτη κ.ά. Έχει φιλική ατμόσφαιρα και είναι ένα πολύ πράσινο μέρος, γεμάτο λουλούδια.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε την Κρήτη έχοντας ως βάση σας την Αγία Πελαγία, υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Με λεωφορείο, αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ταξί, θα μπορέσετε χωρίς πολύ κόπο να επισκεφθείτε κάποια από τα ωραιότερα μέρη της Κρήτης, που είναι τα εξής:

  • H Κνωσσός, το φημισμένο μινωικό παλάτι, είναι μόνο 25 χλμ. μακριά.
  • Το χωριό Ροδιά, ψηλά πάνω από τον κόλπο, προσφέρει μαγευτική θέα. Εκεί επίσης βρίσκεται η Ιερά Μονή Σαββαθιανών.
  • Πηγαίνοντας δυτικά στην Εθνική οδό από την Αγία Πελαγία, στρίψτε στην πινακίδα για το Φόδελε, το μέρος που γεννήθηκε ο ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco). Tο σπίτι του έχει γίνει μουσείο και φιλοξενεί αντίγραφα έργων του.
  • Επισκεφθείτε το σπήλαιο του Μελιδονίου. Αφού περάσετε το χωριό Μπαλί, στρίψτε αριστερά για Μελιδόνι.
  • Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις, στην Αγία Πελαγία θα βρείτε μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες σχολές.
Επιστροφή στην κορυφή